The Meeting



Assalamualaikum and hi,
Ini adalah sambungan untuk post yang lalu. Jika belum baca boleh click part 1 and part 2. Pada post kali ni, seperti Dina janjikan untuk membongkarkan apa yang berlaku on Sunday morning (18 Jun 2017) between my dad and the old lady's hasben.

Her hasben actually wanted to meet my dad pada Saturday afternoon on the same day after her wife shouted like mad outside her house. Mungkin hasben dia kena pressure dengan that old lady. My dad told him that, they can't meet at the afternoon. Maybe evening, because my dad busy kan. But her hasben cancel the appointment. At last they agreed to meet on Sunday morning.

I adviced my dad to record all the converstions. (Pengaruh cerita korea ye gais). My Dad agreed. And then my Dad told me that dia dah rancang untuk trick lokasi pertemuan mereka. At first dia bagi location dekat Secret Recipe, Prima Gombak. Last minute, my Dad changed the location, which is Coffee Box. Crowded sikit gituh. My Dad rasa dengan cara ni her hasben susah nak atur strategi. Just incase dia nak bawa gang.

Lepas my dad tunggu hampir setengah jam her hasben ni tak muncul-muncul walaupun dah berikan lokasi. At last my dad decided to wash his car first. Tengah tunggu kereta siap dicuci, my dad dapat panggilan from her hasben. Dia mintak maaf kerana ada hal lain dan akan datang segera jumpa my dad. Well, actually Dina ada nampak dia balik rumah and then dia keluar balik. Dekat bawah ni screenshot conversation between me and my dad. Dan juga conversation between my dad and her hasben.




Before Dina continue, sebenarnya Dina ada confession dekat sini. The truth is, that old lady memang ada mental illness. But her hasben told my dad, yang the old lady tu ada Traumatized and Depression. The old lady kononnya trauma dan akan depress jika berada di tempat yang sempit disebabkan kemalangan pada 10 tahun yang lalu. Kepala dia terhentak time accident tu. Kami ada tanya, adakah dia sudah berjumpa dengan pakar. Her hasben said, mereka mengamalkan aktiviti "bersama nature" untuk kekalkan the old lady tenang. (Tapi dalam rumah je. Tang mana tah nature dia). The old lady kata busuk, so dia terpaksa tutup pintu. Her hasben pula cakap disebabkan itu the old lady rasa seperti terkurung.

I'm sorry. But Dina just syak, the old lady is having Paranoia and Delusional Disorder. Sebab setahu Dina, manusia yang diserang trauma event dia akan shacking and disoriented. Pesakit yang mempunyai trauma juga kebiasaannya dorang tidak akan respond dengan apa yang kita cakap and will often  appear withdrawn or not present even when speaking.Why Dina syak the old lady mengidap Paranoia and Delusional Disorder, sebab dia boleh jadi aggressive seperti hit my cats and even dia ada beritahu jiran lain untuk racun my cats. The old lady tu juga ada cakap dia boleh bau tu sampai ke sekolah menyebabkan dia tidak mampu bekerja. What kind of Paranoia tu Dina tak pasti lah. Sebab Dina bukan budak psychiatrist. Maaf ye jika mana-mana pihak yang rasa pendapat kita bercanggah. Let me know if korang ada pendapat lain tentang ni. Boleh comment kat bawah.

Okay continue.
After dornag jumpa, my dad ada cakap, "his intention is not to win the discussion but to record all the prove that her wife is having mental problem."

My dad dah tahu yang he will  never win the argument with her hasben which is also under pressure by the old lady. I asked my dad to put his phone on the table while record the conversation. Yes, i dah dengar conversation tu. Berdurasi 1 jam 21 minit. Yes sis dengar. Gigih teroks. Dalam conversation tu my dad banyak tanya macam Prosecutor. Ingatkan sebab dia curious rupanya nak kumpul evidence. My dad percaya her husband akan terperangkap dan akan mengaku salah tanpa dipaksa. Kira macam kita bermain dengan kata-kata.

My dad berjaya perangkap dia dengan soalan pertama apabila dia mengaku selepas my dad buat penambahbaikan get rid the smells itu hanya datang sekali sekala je iaitu pada waktu pagi dan petang jika cuaca sejuk. So my dad tanya dia bau tu bukanlah sepanjang masa macam that old lady dakwa. And her hasben said yes.

My dad ada tanya juga, dulu the old lady kata bau datang bila musim hujan sebab bila sejuk bau akan naik. Tapi kena kebelakangan ni hari tak hujan dan cuaca panas terik but his wiife still menjerit-jerit marah. And guess what? Dia tak jawab soalan tu sebaliknya kata hari Jumaat hujan. So my dad cakap hujan sekejap je. Bukan berhari-hari hujan. And yes dia elak lagi by changing the topic.

Her hasben,"Do you know my wife also asking neighbor whether got a problem or not you know? All the neighbor said..."

My dad asked for the neighbor's name. He answered. Maka dia tak habiskan ayat tu dan dia terus cakap tentang kami dekat rumah mestilah nafikan. Okay okay. About this one, untuk pengetahuan korang. The neighbors yang dia kacau contact my mom tau. Dorang tanya sama ada the old lady tu betul ke tak. And dorang rasa takut bila the old lady tu tak habis habis berada di hadapan rumah mereka. Siapa je yang selesa kan? And ada sorang ni suruh hati-hati sebab the old lady bagitau the neigbors yang dia nak racun all my cats.

Tell me siapa je yang tak rasa marah bila dengar tu. If dia berani buat dekat haiwan, tak mustahil dia berani buat dekat manusia. Tak tipu, aku pun takut. But i dont know apa yang perlu dilakukan untuk prevent semua tu.

*sigh

By the way, this post akan di-split kepada dua or tiga... Sebab panjang sangat. I'll update The meeting part 2 malam ni. Insyaallah.
See you.

No comments:

Post a Comment